Traseu: Valea Someșului Rece - valea Irișoara - Tina Bogdanului - vârful Piatra Groșilor - poiana Căpățâna - Mohașului Căpățânii - poiana Balomireasa - Zboru - Munțișoru - cabana Blăjoaia - valea Someșu Rece
La începutul lunii am acceptat invitația lui Alex de a parcurge un traseu pe două roți, astfel că, în trio-ul: Alex, Alexandra și subsemnata am pornit la drum. Circuitul nostru a început pe valea Someșului Rece, în drept cu drumul asfaltat ce urcă spre platoul Măguri, loc ne-am urcat în șei și am început să învârtim pedalele.
La pas prin tinov
Am rămas fideli drumului de pe vale până când din stânga ne-am intersectat cu cel care coboară de pe Irișoara, moment în care am schimbat direcția de înaintare. Urcușul e unul prelung și lin, iar noi l-am îndulcit și cu câteva pauze de zmeură și afine.
Pe valea Irișoara și fundal cu un colț din salașele ce poartă numele omonim
Dincolo de Tina Bogdanului, pe culmea dintre valea Someșului Rece și valea Ierii
Doar pe ultimul kilometru spre Tina Bogdanului am apăsat mai hotărât în pedale și după ce am atins culmea am continuat spre sud. Pauza de masă am luat-o în foișor al cabanei silvice Bogdanu, iar apoi purces la următorul segment al traseului, adică urcarea spre Piatra Groșilor.
Atât eu cât și Alex am mai fost pe aici de câteva ori, tot pe două roți, dar parcă de fiecare dată e altfel. Acum zările ne-au oferit priveliști generoase spre tot masivul Vlădeasa, spre Bihor, iar norii fotogenici și tufele cu afine au completat urcarea.
Tufe pline cu afine într-un decor cu masivul Vlădeasa
Urcare spre Piatra Groșilor
Am câștigat altitudine și panorama a devenit completă
Privire spre platoul Muntele-Mare
Gol alpin de Apuseni
De la Piatra Groșilor panorama e 360 căci în peisaj tocmai au intrat si alte zone cunoscute nouă. Segmentul de altitudine e aparte și curând am întors spatele platoului Muntelui-Mare, luând călăuză marcajul bandă roșie. De aici și până în poiana Balomireasa nu am mai fost în șaua bicicletei. Totuși, într-o tură perpedes cu colegi de club, am înconjurat izvoarele Someșului Rece, dar într-o zi cu multă ceață.. așa că abia aștept să văd cum e în continuare.
Pe sub vârful Piatra Groșilor s-a arătat și Piatra Vulcanului, alte culmi din Metaliferi, valea Arieșului fiind în partea noastră stângă
Smidele, cândva așezări de vară foloșite de moți; acum sunt abandonate
Crucea nouă și cea veche (de peste 150 de ani acolo), la Crucea Bătrânei
Reîmprospătarea marcajului amintit, anul trecut chiar de colegi de cluj, ne e de ajutor căci am dat nas în nas cu multe intersecții. Rând pe rând am trecut pe lângă: grupul de colibe Smidele (părăsite probabil de ani buni deja), crucea Bătrânei, iar apoi prin trei poieni una mai întinsă ca cealaltă. În ordinea în care am trecut prin ele aceastea sunt: Smidele, Căpățâna, Balomireasa. Drumul de culme face legătura între ele, iar micile sus-josuri și-au cerut tributul unul câte unul.
Pedalare prin poiana Căpățâna
Din poiana amintită am făcut un dus-întors până într-un colt al Molhașurilor Căpățânii
Faină tură ! Dar -Alex știe- ați ratat un molhaș fain aflat nu departe de Crucea Bâtrânei ! Altă dată ! Dinu
RăspundețiȘtergereIl stiu si eu din tura cu dvoastra (https://www.bandarosie.ro/2011/08/inconjurand-izvoarele-somesului-rece-31.html)
ȘtergereOricum, ma bucur ca am prins putin internet si am reusit sa gasim Crucea Batranei. Din saua bicicletelor am vazut intersectia BG spre Tina Bogdanului si ne-am oprit sa citim ce scrie pe sagetile cazute, apoi am alimentat la izvor si numai ulterior am zis sa nu trecem de aici fara sa o vedem. Fiindca waypointul aferentei crucii, pe care-l aveam eu pe track, nu coincidea cu realitatea mi-am adus aminte de poza dvoastra de anu trecut (am cautat-o) si cu unui mic detaliu din ea am reusit sa o "gasim". Tare ciudat ca nu am zarit-o cand ne-am oprit sa citim sagetile...:)
Faină tura! Aveți cumva și un track GPS?
RăspundețiȘtergere