Traseu: Poiana Mărului - traseul tematic "La mesteceni" - vf. Zănoaga - vf. Sturu - sub vârful Lolaia - vf. Pietrii - vf. Bloju - culmea Păltinuțu - Poiana Mărului (atenție! Traseu nemarcat pe toată lungimea lui.)
Cu toate că masivul Țarcu nu e departe de Retezat, nu am ajuns acolo decât o singură dată până acum. Dacă prima dată am mers în zona pe care probabil o alege majoritatea, zona stația meteo Cuntu, acum tura noastră avea să fie într-un perimetru aflat la est de vârful Țarcu.
Punctul nostru de plecare l-a constituit coada lacului Poiana Mărului. Vineri seara am dormit în curtea Vilei Șucu, iar sâmbătă dimineața am pornit la drum.
Colegul Lucian, un bun cunoscător al masivului, a venit cu propunerea de traseu astfel că, aveam în față un traseu în circuit complet nemarcat.
Faptul că el a umblat destul de mult vara trecută pe aici a fost de ajutor, căci astfel ne-am înarmat cu cel puțin 2 l/persoană în momentul în care am pornit. Izvoarele sunt o reală problemă aici, ele fie nu există, fie sunt colmatate.
Față-n față cu lacul Bistricioara și puțin din creasta principală a munților Retezat
Urcarea lungă din prima zi a început la coada lacului Poiana Mărului, pe poteca tematică "La mesteceni"
Prima poiană cu priveliște spre lac
Potecă prin pâlcul întins de mesteceni
De la coada lacului am pornit pe traseul tematic "La mesteceni" și în continuare am urmat diverse poteci prin pădure, poteci destul de abrupte care în cele din urmă ne-au scos pe vârful Zănoaga. De acolo zările au început să se deschidă, panta s-a îmbunat și noi am înaintat când prin poieni prelungi, când prin pâlcuri de conifere.
Pași mici prin poiana Zănoaga
Țarcu cu poteci neumblate și peisaj ce m-a dus cu gândul la Călimani
La nord de vârful Sturu curba de nivel spre "culmea principală" a luat-o oarecum încet, dar sigur, spre în jos, propunându-ne deopotrivă zone în care am făcut slalom printre jnepeni. Poteca de aici mi-a adus aminte cu ceea ce am întâlnit prin Călimani...
Cine să fie?!
Vârful Retezat - dintr-un unghi care nu e deloc retezat
Poteca lungă pe curbă de nivel și creastă spre care speram să ieșim în prima zi
Popas pe lespezi și vreme numai bună pentru un traseu unde izvoarele lipsesc cu desăvârșire
Poteca nemarcată ne-a condus undeva pe versantul vestic aflat între vârfurile Murgani și Lolaia, pe o pajiște înierbată tare faină, cu priveliște pe măsură. De aici mai sus e mare de jnepeni, iar poteca bine conturată până aici, acum a dispărut și nu avem nici o certitudine că vom putea ieși în culme. După un telefon salvator aflăm în ce direcție să mergem pentru a prinde poteca și, cel mai important, aflăm unde ar trebui să găsim apă. Până în acest punct nu am întâlnit nici un izvor și deja avem parcuși aproape 20 de km. În apropierea platformei înierbate se află o stână/bordei, părăsită probabil de câțiva ani ani buni deja, dar și un firicel de apă care ne-a fost de mare ajutor. Așadar, am poposit peste noapte aici.
Locul nostru de campare, pe o platformă înierbată cu priveliști largi...
Dincolo de bordeiul pomenit panta s-a înăsprit și noi am încercat să stăm cât mai mult pe niște urme slabe ale unei foste poteci care ne-a condus la liziera cu jnepenii. Aici am găsit o posibilă potecă care părea a fi folosită doar de animale, însă la câțiva metri s-a înfundat. După puțină luptă cu jnepenii mari am dat nas în nas cu poteca care ne-a condus spre culme.
Stâna părăsită în preajma căreia am pus corturile
Tot la deal spre creastă
În spate se vede piciorul înierbat unde am dormit
Poteca salvatoare în întindirea generoasă de jnepeni
Retezat cât vezi cu ochii
De la stânga la dreapta: Retezat, Păpușa și Peleaga
Și de acum pe culmea cu vârful Pietrii (cel mai din dreapta)
Lacul Bistricioara
Alt buchet de rododrendron și lacul aflat sub Bistricioara
Puțin din vârful Lolaia, înjenepit probabil din toate direcțiile.. vârful pe care l-am ocolit pe partea vestică
Lacul glaciar Bistricioara înconjurat de jnepeni și versanți cu lespezi
Culmi blânde de Țarcu
Panoramă cu munții Retezat
Lacul Poiana Mărului văzut din creastă
Alt unghi, același lac Bistricioara
O tufă roz singuratică
Munți cât vezi cu ochii, fundal cu munții Godeanu
Lacul Poiana Mărului, tot departe...
Retezat cât cuprinde și undeva jos valea Lăpușnicului Mare
Lacul Netiș și fundal cu vârfurile Gugu și Godeanu
Lacul Netiș
Lacul Netiș și vârful Gugu
Pauză de masă pe vârful Pietrii - 2192 m, cel mai înalt vârf din munții Țarcu
De pe vârful Bloju am schimbat direcția de mers și am luat-o spre nord, pe culmea Păltinuțu
Coborârea până în Poiana Mărului am făcut-o pe culmea Păltinuțu
O mica precizare Vf Pietri are 2.162 m. si nu este cel mai inalt , suveranul Muntilor Tarcu este Vf Caleanul 2196 m alt ..felicitari pentru tura .
RăspundețiȘtergerePe doua harti l-am gasit trecut cu 2192 m de aceea am scris asa. Apropo: varful Tarcu si Caleanu apar cu 2190 m pe hartile respective. Voi incerca sa mai consult si altele. Multumesc!
ȘtergerePe doua harti l-am gasit trecut cu 2192 m de aceea am scris asa. Apropo: varful Tarcu si Caleanu apar cu 2190 m pe hartile respective. Voi incerca sa mai verific. Multumesc!
ȘtergereInclusiv pe placa de la varf, pe Caleanu scrie 2196, pot sa va trimit poza
ȘtergereEu va cred, nu e nevoie sa trimiteti; insa poate nu ar fi rau sa sesizati aceasta discrepanta celor de la MN, cei care au scos nu demult cea mai recenta si completa harta a masivului (caci acolo m-am uitat)
ȘtergereTotusi, la o simpla cautare pe Google intr-adevar gasesc intre primele rezultate si 2196 m, asa ca probabil chiar ar merge o remasurarea a varfului in cauza :).
Imi place foarte mult traseul..ar trebui sa se marcheze, si bravo pentru curaj!
RăspundețiȘtergereIntr-adevar e un traseu deosebit, dar cu siguranta de anduranta. Cum spuneam si mai sus, muntii Tarcu au destul de putine trasee marcate in comparatie cu suprafata mare pe care se intind. Probabil ca s-ar putea marca, insa decizia probabil ca apartine entitatilor care se ocupa de asa ceva, precum salvamontul din zona. Ma gandesc ca acest lucru e influentat direct de interesul care exista pentru diverse zone. Numai bine!
ȘtergereFain traseul vostru. Am și eu de gând să revin în Țarcu și eram în căutare de trasee. Aveți cumva un track gps?
RăspundețiȘtergereMultumim! Da, aici gasiti trackul: http://gofile.me/3Dmbe/sRG6NadN2
ȘtergereAtentie insa la portiunea ce urmeaza dupa locul in care am campat pana la iesirea in culme. Ne-am inchinuit destul de tare sa avansam prin labirintul aproape inchis de jnepenii inalti; poate ca intre timp s-a inchis complet/mai mult pe unele segmente.
Carari cu soare!
Traseul respectiv o sa fie curatat si marcat impreuna cu Salvamont Caras-Severin, am vrut toamna asta dar nu am mai prins vreme buna.
ȘtergereExcelent, va doresc spor! Dati-ne de stire cand va fi gata.
ȘtergereMulțumesc mult. Om vedea ce variantă alegem dar e bine să fim bine informați înainte.
RăspundețiȘtergere