La începutul lunii aprilie am evadat pentru două săptămâni în Maroc, într-un concediu cu munte, deșert și ocean.
În urma unui zbor direct ce a decolat din Budapesta am lăsat în urmă bătrânul continent și, 4 ore mai târziu, am aterizat în Marrakech.
Au înnebunit cireșii
Moschee în satul Imlil
O dată ce am pășit pe pământ african ne-am ocupat de preluarea mașinii pe care o aveam rezervată și apoi, în drum spre campingul Ourika (aflat la periferia Marrakech-ului), am luat primul contact cu traficul de aici. Bulversați de haosul care vine la pachet cu el dar și de nevoie am făcut o tură de shopping la un supermarket. Oprirea pentru aprovionarea necesară zilelor următoare ne-a pus față în față cu o noua cultură în care tocmai am intrat. Sosirea în camping ne-a adus printre turiști din mai toate colțurile Europei și prima noapte în Maroc ne-a pus față în față cu chemările la rugăciune. Acestea au loc de 5 ori pe zi, momente din fiecare moschee răsună câte o voce care îi cheamă/îndeamnă pe oameni la rugăciune.
Am pornit din satul Imlil - 1780 m, un fel de Chamonix pentru munții Atlas
Când am avut vizibilitate spre vale, când am fost în valuri de ceață
În pasul Tizi N'Mzik norii s-au risipit și am pus de o pauză
Înainte de a porni efectiv la drum am rezolvat câteva chestii logistice, respectiv am făcut rost de pioleți și apoi l-am cunoscut pe ghidul nostru. În sat există mai multe puncte din care se pot închiria pioleți, colțari dar și alte echipamente. Prețurile sunt modice, echipamentele sunt modele de acum 15-20 de ani, dar utilizabile; noi am dat, sper să nu greșesc, 9 euro /3 zile/ piolet. Tot aici a fost și singurul loc în care am găsit butelie de gaz cu înfiletare; prețul pentru una mare, adică de 450 gr, a fost de 10 euro.
Ghidul ne-a însoțit în următoarele 3 zile pe munte. E bine de știut că după evenimentul de la sfârșitul anului trecut, luarea unui ghid local pentru acest vârf este obligatorie.
Pe noi ne costat 90 euro/persoană, iar în această sumă am avut incluse două nopți de cazare la refugii montane (una la refugiul Azib Tamsoult, alta la refugiul Toubkal), două cine, un mic dejun + ghidajul efectiv.
Copacii africani de la 2500 de metri altitudine
Undeva în jurul prânzului am reușit să pornim la drum sub amenințarea unor nori de ploaie.
Totul era nou pentru noi așa că nu am încetat să privim în jur, să aflăm cât mai multe de la Amid (ghidul nostru)... Traseul din prima zi nu e dificil, iar altitudinea maximă am atins-o în pasul Tizi N'Mzik - 2450 m.
Când cu jachetele de ploaie pe noi, când fără ele, când prin norii care ne învăluiau, când prin ferestre în care am reușit să vedem până departe... în cele din urmă am ajuns la refugiul Azib Tamsoult - 2250 m.
Printre picuri și copaci tare fotogenici
Pe coborârea din pas spre refugiu ne-a mai prins o ploicică..
Agricultură la peste 2000 m
Vremea primei zile a fost foarte schimbătoare, iar apariția soarelui ne-a dat speranțe că vom putea usca puțin jachetele
Restul zilei a trecut cu alte reprize de ploaie, cu nelipsitul ceai de mentă (wiskey-ul berber - foarte concentrat si dulce) și cu o tagină delicioasă gătită tocmai de ghid. Aceasta avea să fie și cea mai bună pe care am mâncat-o în Maroc. Refugiul la care ne aflam arată mai debragabă a cabană, una curată și îngrjită, așa cum nu avem în Carpați.
Cu toate că eram la peste 2000 metri cei de aici au făcut terasări unde cultivă cele necesare, un peisaj asemănător cu cel din Himalaya.
La scurt timp a mai venit o repriză de ploaie, iar crestele au fost învăluite în dansul norilor
Martor al eroziunii
Mai târziu nu ne-a rămas decât să constatăm că afară s-a depus un strat de zăpadă, plafonul încă era jos, iar zăpada proaspătă probabil creștea o dată cu altitudinea ceea ce ar fi putut să fi fost o problemă în trecerea șeii aflate la apoximativ 3500 m.
După instabilitatea din ziua precedentă dimineața ne-am trezim cu niște pudră albă
Crestele fumegă, pudra e numai bună în poze, însă noi am reconfigurat traseul
Ultime cătune aflate în partea superioară a văii Tizi
Limita zăpezii de primăvară
Am mai zăbovit noi puțin în refugiu și apoi am luat decizia de a abandona planul de acasă. Astfel am revenit în Imlil, am consultat prognozele și ne-am pornit pe ruta clasică căci aveam suficient timp pentru a ajunge la 3200 m, la refugiul Toubkal.
Inapoi la cireșii înfloriți la peste 1700 de metri și tufele crude de mentă
Câțiva copii se joacă în drumul mare, lângă punctul de control pe ruta de pornire spre Toubkal
La treabă în gospodărie
Pe ruta clasică spre vârful Toubkal
Vremea s-a deschis și poteca ne-a îndrumat tot mai adânc pe valea de la poalele vârfului Toubkal.
În trei puncte am trecut pe lângă niște magazine cu suc de portocale proaspăt stors, chestii de ronțăit, iar într-unul dintre locuri se poate servi chiar și mâncare caldă.
Pașapoartele noastre au mai fost verificate de două ori pe urcarea până la refugiu, respectiv încă o dată ajunși la destinație.
Tradiționalul suc de portocale nu putea lipsi de pe poteca turistică
Nori jucăuși
Am anticipat corect și de la 2900 de metri în sus stratul nou de zăpadă era mai consistent
Urcarea noastră din sat și până aici a durat 4 ore jumătate și, până la cină, ne-a rămas suficient timp ca să ne învârtim în jurul refugiului.
În acest interval am observat cum toții ghizii s-au adunat în bucătăria refugiul pentru a găti, la comun, pentru clienții lor. În cele din urmă am fost suprinși de o porție gigantică de spaghete cu cartofi prăjiți și carne... Dubios sau nu, am mâncat și apoi ne-am băgat la somn.. urma o noapte nu prea lungă.
Refugiul Toubkal (mă rog.. sunt două de fapt, unul nou și altul vechi, unul lângă altul și pline ochi de turiști)
Înainte de ora 5 am pornit pe urcarea spre vârf; aici tocmai se crăpase de zi
La ora 4 am fost în picioare și înainte de ora 5 ne-am pus în mișcare, la lumina frontalelor. Odată ieșiți din refugiu am avut în față noastră o urcare de aproape o mie de metri, pe zăpadă. Nu există porțiuni dificile sau expuse, dar urcușul e exclusiv pe zăpadă, fiind mai mult de anduranță. În această perioadă toată lumea pornește la drum echipată cu colțari și, pe bună dreptate, fiindcă în unele zone unde zăpada e înghețată.
Cerul ce colorează puțin la orizont
Răsărit prins nu departe de vârful Toubkal
Detaliu din munții Atlas
Am ajuns pe muchia care duce până pe vârf, aici zăpada era ceva mai spulberată
Proiecția topului munților Atlas
Noi la pas, dar câțiva nu au ratat ocazia de a-și aduce schiurile de tură; zăpadă era destulă...
Măgărușii sunt printre cele mai de ajutor animale pentru marocani
Prăvălie ambulantă
Singuratic
Mentă și cireși înfloriți la pensiunea din Imlil
Încă o dată am rămas fideli sacilor de puf și a doua dimineață am părăsit Imlil-ul și cireșii lui înfloriți pentru noi experiențe marocane.
Gata cu munții mari, dar sperăm că nu și cu primăvara pe care am întâlnit-o în această zonă! Tineți aproape dacă sunteți curioși de traseul pe care am continuat în excursia noastră. :)
Orişicât aş fi de flatat de comentariul anterior, trebuie să mărturisesc că, deși am participat la călătoria menționată, nu eu m-am încumetat a povesti întîmplarile ci Alina.
RăspundețiȘtergereSalut!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru tura.
Arata foarte frumos.
Imi spunetj va rog cat costa inchirierea unui ghid local ?