Primăvara și-a intrat în drepturi și e momentul să vă propunem o destinație de călătorie mai altfel. Nu e vorba despre un traseu propriu zis pe munte, așa cum de-a lungul anilor v-am obișnuit, dar propunerea noastră sperăm să vă îndemne la puțină mișcare.
Destinația e reprezentată de Țara Dornelor, ținut care se află pe raza județului Suceava, mai precis în partea N-V a acestuia și este străjuită de masivele: Călimani, Suhard, Giumalău dar și Bistriței. Așa cum bine puteți intui, diversitatea traseelor de drumeție este mare, dar cu toate că gândul ne zboară spre drumeții la altitudine, de această dată vom rămâne în zona depresionară.
Printre obiectivele turistice prezente în Țara Dornelor se numără atât obiective naturale cât și obiective antropice.
Rezervația naturală tinovul de la Șaru Dornei se regăsește în prima categorie și, pentru a ajunge la aceasta trebuie să mergem în satul Șaru Dornei, sat aflat la 10 km de Vatra Dornei, la poalele munților Călimani.
Foarte aproape de rezervație se află clădirea Parcului Național Călimani, o clădire inaugurată nu demult, loc care ar merita văzut. Vă asigur că veți învăța lucruri noi dacă ii veți trece pragul. De la sediul parcului nu avem de mers decât aproximativ 15 minute pe jos până la limita rezervației. De aici putem admira culmile alpine din zona platoului Rețitiș, dar și o mică parte din întinderile cu păduri ale Călimanilor. Dar acum să revenim cu picioarele.. în rezervație.
Tinoavele sau turbăriile sunt niște mlaștini în care se acumulează turba, un sol foarte bogat în materie organică provenită de la plante, slab sau deloc descompusă din cauza lipsei oxigenului.
Aceasta are o suprafață de aproximativ 38 ha și în perioada următoare, respectiv luna iunie, am putea spune că e momentul cel mai propice pentru a o străbate. Atunci e momentul în care singura plantă carnivoră din țara noastră, Roua Cerului (Drosera rotundifolia) va putea fi admirată, iar puful bumbăcăriței își va face loc prin patura de mușchi de turbă.
Așa cum am spus mai sus, tinovul, tubăria sau molhașul e o mlaștină care a apărut pe un sol sărac în substanțe minerale și nutritive. Întinderea e acoperită cu mușchi, iar pâlcul de pin silvetru s-a adaptat cu condițiile de aici.
Poteca tematică "Lumea tinovului sub lupă" e amenajată și, de-a lungul traseul ei șerpuitor, ne scoate în cale diverse panouri tematice și informative numai bune pentru a afla cât mai multe despre ecosistemul în care ne aflăm.
Dacă tinovul de la Șaru Dornei v-a deschis apetitul pentru astfel de zone e bine de știut că tot la poalele munților Călimani, undeva la limita Țării Dornelor se află o altă rezervație similară. E vorba despre Rezervația naturală Tinovul Mare Poiana Stampei, iar accesul se face din localitatea omonină, cu aproximativ 20 de km înainte de Vatra Dornei.
Mai jos puteți găsi câteva poze de acolo.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu