Traseu: parcare Popradske Pleso - marcaj linia albastră - marcaj linie roșie - lacul Male Zabie - cabana Rysmi - sub vârful Rysy - și retur (track aici)
Spre finalul iernii trecute, în urma unei decizii spontane, am ajuns pentru prima dată în munții Tatra.
Era abia marți seara când Marius a primit invitația de a-l însoți pe amicul său și în numai câteva minute am luat hotărârea.
Imediat am început să survolez Tatra Înaltă pe Google Earth și joi după serviciu porneam la drum. După un popas în Oradea am pus toate bagajele în mașina lui Espo, amicul lui Marius și am pornit spre Slovacia.
Dimineața devreme, după 4 ore și jumătate de la plecare, eram în localitatea Štôla, puțin mai la N-V de Poprad - principala stațiune aflată la poalele munților Tatra în partea slovacă.
O dată cu zorii zilei am făcut o tură cu mașina la Tatranska Polianka și astfel am avut un prim contact vizual cu muntele, chiar de la poalele lui. Nu am putut să nu remarc pista de bicicletă care se întinde de-a lungul munților, și care am înțeles că se continuă și pe partea poloneză.
Foto 1. Cercetând crestele
Foto 2. Dimineața, pe răcoare, la poalele Tatrei
Foto 3. Până la poteca cu zăpadă am mărșăluit vreo 4 km pe asflat
Pentru prima zi pe care o aveam la dispoziție ne-am propus să mergem spre vârful Rysy - 2499 m, un vârf aflat în partea de vest a munților Tatra, chiar pe granița cu Polonia.
Apropierea spre traseul care urcă spre acest vârf am făcut-o pe un drum aflat la est de Strbske Pleso.
Cu toate că drumul asfaltat continuă până la cabana, pardon hotelul Popradské Pleso, accesul este interzis căci de aici începe zona protejată a parcului național Tatra și astfel că am fost nevoiți să parcăm. La ora la care am ajuns aici, erau deja și alte mașini parcate, iar nenea cu taxatorul era prezent (7 euro / zi)
Pentru că nu avem încotro am pornit perpedes, în bocanci rigizi pe asfaltul ca-n palmă. Cei 4 km au trecut relativ ușor cu povești și înconjurați de priveliști noi la tot pasul.
Foto 4. În schimbul căratului buteliei poți fi răsplătit cu ceai gratis la cabană
Foto 5. Ieșiti din pădure am intrat pe valea alpină
Foto 6. Urcarea spre vârful Rysy am făcut-o pe o vale sudică așa că am început să resimțim puterea soarelui
Foto 7. Peisaj asemănător cu cel din Retezat
Foto 8. Totuși suntem atât de mici printre văile adânci și pereții aproape verticali...
Foto 9. Mai sus de lacurile Male Zabie și Velke Zabie ne echipăm cu colțari și piolet
Urmând valea Poprad am câștigat în altitudine și în cele din urmă am ajuns sub o porțiune care e echipată cu cabluri și corzi fixe, loc în care ne-am echipat cu colțari și piolet. După ce am depășit această zonă am continuat pe o curbă de nivel care ne-a scos sub cabana Rysmi.
Foto 10. Valea adâncă pe care am urcat
Foto 11. Cabana Rysmi - 2250 m
Foto 12. Vârful Vysoko văzut din zona cabanei Rysmi
Ajunși în șaua de-a deasupra cabanei priveliștea s-a schimbat și mai mult și am putut observa cât de accindentată e creasta principală a Tatrei Înalte, și, de asemenea, ce pante și ce expuneri există în zona de contact cu creasta. Practic, până în fundul văilor putem vorbi de o drumeție obișnuită, însă apoi e nevoie de echipament tehnic, iar creasta principală are numeroase porțiuni în care e asemeni unei custuri.
Foto 13. Priveliște din șaua Vaha - 2339 m
Foto 14.
Foto 15. Ultima porțiune în urcare spre vârful Rysy
Foto 16. La vest de vârful Rysy - 2499 m
Foto 17. Pe întoarcere, la coborârea din șaua Vaha spre cabana Rysmi
A doua zi am rămas la formația în care am venit în Slovacia și am luat-o spre stațiunea Tatranská Lomnica, în ideea de a folosi echipamentul de schi pe care l-am adus cu noi. Aici se află cea mai mare stațiune de schi din Tatra Înaltă, totuși cu mult mai puține pârtii față de Jasna, aflată în Tatra Joasă, cel mai mare domeniu schiabil al țării. Spre suprinderea noastră, cu toate că pârtiile sunt amenajate pe pante sudice, încă se putea coborî decent până la punctul cel mai de jos al instațiilor.
În schimbul a 16 euro am cumpărat bilete și am urcat cu instalații până la cota 1710 m.
De la cota amintită am pus focile la treabă și am urcat pe lângă pârtia care ajunge până aproape de șaua Lomnické. Apoi, fără nici o grabă, am lenevit în zona aflată în proximitatea șeii. După orele prânzului am început să coborâm îndreptându-ne spre lacul Skalnate pe o variantă de offpiste.
Pentru că prima coborâre ne-a plăcut destul de mult, am mai făcut o urcare în aceeași zonă și ulterior am continuat coborârea până la punctul în care ne-am îmbarcat dimineața, noi fiind printre ultimii schiori ai zilei.
Foto 18. Miroase a primăvară în stațiunea Tatranská Lomnica
Foto 19. Urcare pe schiuri spre vârful Lomnický
Foto 20. Zoom pe cabina care urcă până la cei 2634 m ai vârfului Lomnický
Foto 21. În drum spre șaua Lomnické
Foto 22. Cam așa arată ultima parte a urcușului din șa spre vârful Lomnický
Foto 23. Schi de primăvară
Foto 24. De la o altitudine în jos, zăpada era numai pe pârtii
Foto 25. Schiori pe pante abrupte
Foto 26. Cabana cocoțată pe vârful Lomnický
Foto 27. Șaua Lomnické situată sub vârful omonim
Foto 28. Scrutând zările
Foto 29. Jos în vale către Vel'ka Studena dolina
Foto 30.
Foto 32. Umbra a acoperit tot mai mult din vale și noi am pornit pe o lungă coborâre până la punctul de îmbarcare de azi dimineață
Foto 33. Primele raze mângâie topul Tatrei Înalte, vârful Gerlachovský - 2654 m
Bătuți bine de soare ne retragem la cazare și a doua zi pornim agale pe drumul de întoarcere spre casă, dar nu înainte de a face o scurtă plimbare prin Tatranská Lomnica.
Foto 33. Primele raze mângâie topul Tatrei Înalte, vârful Gerlachovský - 2654 m
Foto 34.
Foto 35. Mic dejun cu priveliște spre Tatra
Foto 36. Un balon cu aer cald survolează vârful Gerlachovský
Foto 37. Floricele la poalele muntelui
Foto 38.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu