Traseul parcurs: Poiana Aiudului - pârâul Inzelu - pârâul Drăgoiu - BR - cătunul Vicești - Florești - DJ Aiud-Mogoș - Valea Făgetului - Olteni - Gruiu Lupului - Rânchezătoarea - Livezile - Poiana Aiudului
Înainte de a încheia cu restanțele cu zăpadă am pregătit câteva rânduri și poze dintr-o ieșire recentă pe două roți.
Luna aprilie dar și o bună parte a lunii mai, practic lunile de primăvara adevărată de la altitudine sunt printre preferate mele. Sus încă e iarnă și schiul primăvăratic poate fi practicat, iar jos culorile de toate felurile iau cu asalt dealurile.
În ajunul Paștelui am scos pentru prima data bicicleta pe dealurile de pe lângă Cluj, apoi de 1 mai am înnroit-o bine, iar acum pentru weekendul trecut știam de zile bune ce vreau.
Prognoza ține cu noi așa că plecăm la drum sâmbătă dimineață spre Poiana Aiudului, județul Alba.
Foto 1. Drumul de pe pârâul Inzelu și Piatra Butanului profilată în zare
E abia ora 9 și deja e așa de plăcut astfel încât pornim la tricou. Din centrul satului o luăm spre vest pe drumul de macadam de pe pârâul Inzelu și curând admirăm pâlcurile de flori galbene din albia pârâului.
Foto 2. Răscruce de drumuri la confluența pârâielor Drăgoiu și Inzelu
Urcarea e lină și panta se înășprește mai tare după ce ajungem la confluență pâraielor Drăgoiu cu Inzelu. Aici cotim dreapta, însă nu înainte de a admira Piatra Butanului, prima stâncărie de pe traseul de azi.
Foto 3. Liniștea de pe Drăgoiu
Foto 4. Pedalăm cu spor și suntem tot mai aproape de Piatra Butanului
De-a lungul Drăgoiului trecem doar pe lângă doar 2-3 căbănuțe care se integrează foarte bine în peisaj, iar în rest e multă liniște.
Foto 5. Raze create de un fumul unui foc
Drumul de pe pârâul Drăgoiu îl urmăm până se sfârșește, punct în care vom face împingem bicicletele la deal pe o porțiune scurtă pentru a prinde marcajul bandă roșie.
Foto 6. Pe drumuri înierbate pentru a intersecta marcajul nostru preferat banda roșie
Foto 7. Curând Piatra Butanului rămâne în urmă
Foto 8. Câștigând altitudine ni se arată și Piatra Secuiului
Foto 9. Printre păpădii și pomi înfloriți spre Vicești
Din deal traseul ne răsplătește cu o primă coborâre spre cătunul Vicești. Drumul e presărat cu păpădii și toți pomii sunt înfloriți așa că mă opresc de mai multe ori pentru a admira locurile pe care le travesăm.
Foto 10. Drumuri vechi și înmiresmate
Foto 11. La taclale
Foto 12. Au înnebuinit pomii
Pitit bine în munte și numărând doar 4 case se află cătunul Vicești spre care ne apropiem și noi tot mai mult.
Cei doi bikeri din Aiud care ni s-au alăturat pe ultima porțiune de urcare de pe Drăgoiu vor continua pe BR spre Brădești, iar noi rămânem pe drumul ce merge spre cătun.
Câteva sus, josuri, apoi un taur care refuză să se dea din calea noastră și ne abatem puțin de la track însă ajungem pe un drumeag de unde putem privi micuțul cătun de sus.
Foto 13. Cătunul Vicești ascuns în munte
Foto 14. Piatra Butanului din alt unghi
Foto 15. Vicești: 4 case, 3 oameni și 3 căpițe
Foto 16. Luându-l prin surprindere bărbatul din centrul pozei se întrerupe de la muncile pământului și ne omenește cu un pahar de tărie fix ca și în toamna lui 2011
Foto 17. Tandem unduitor șerpuitor
După ce ne luăm la revedere de la oamenii întâlniți în Vicești ne pregătim de ultimul pushing al zilei, urcarea spre cătunul Florești.
Foto 18. La deal spre următorul cătun
Foto 19. Potcoavă aurită
Foto 20. Cătunul Florești
Foto 21. Jocul norilor
Foto 22. La capăt de Florești urcăm spre o micuță șa de unde nu mai avem mult până în drumul Aiud-Mogoș
La fel de animat pare să fie în această perioadă și Floreștiul căci cei câțiva locuitori erau prinși cu treburile pământului de pe lângă casă.
Ieșind din sat o luăm din nou spre vest urcând spre o șa micuță pentru ca mai apoi să mai schimbăm o dată direcția, spre sud, pentru a urma drumul care ne va scoate în drumul "mare", Aiud - Mogoș.
În această porțiune vegetația e complet diferită și parcă brusc ne-am fi teleportat la o altitudine considerabil mai mare, căci e plin de ienupeni.
Zările ni se deschid acum înspre nord și vedem platoul Muntele Mare purtând încă câteva urme ale anotimpului trecut, abruptul Vultureselor sau al rezervației Scărița Belioara.
Foto 23. Ajunși în drumul DJ consultăm harta
Foto 24. Parte din aprupturile cheilor Mănăstirii
Abrupturile ce fac parte din Cheile Mănăstirii cred că mă iau prin surpindere de fiecare dată, căci sunt atât de frumoase...
Foto 25. Vârful Pleșii fumegând pașnic
Foto 26. Primăvară!
Foto 27. Gonind prin Valea Făgetului
Cu aproximativ 2 kilometri înainte de a ajunge în Râmeț părăsim drumul județean pentru a trece prin Valea Făgetului. Denumirea de Valea Făgetului nu e atribuită unei văi ci unui cătun situat pe deal.
Pentru că și pe aici lumea trebăluiește pe lângă casă profităm și ne facem proviziile de apă.
Foto 28. Jos în vale se văd gospodării și bisericuța din Valea Inzelului
Foto 29. Colțu Pleșii-stânga și Piatra Butanului- dreapta
Foto 30. Drumuri și culmi perfecte de pedalat
Drumurile de pe culmile dealurilor de aici parcă ar fi făcute special pentru pedalat, căci sunt perfect ciclabile și nu de puține ori peisajul din jur parcă ne mai smulge câteva minute de pauză.
Piatra Secuiului, Piatra Butanului, Colțu Pleșii, Cheile Vălișoarei, cătunul Olteni... pe toate le-am putut admira doar întorcând capul.
Foto 31. Cheile Vălișoarei
Foto 32. Tot spre chei dar din dealul Rânchezătoarea
Valea Făgetului e ultimul cătun pe care-l traversăm, iar apoi pe drumile de culme de pe dealurile Olteniului, Gruiu Lupului și Rânchezătoarea și cu tunete pe fundal mărim puțin ritmul pentru a ne îndepărta de o eventuală ploaie.
Tronsonul pomenit mai sus se desfășoară în mare parte pe curbă de nivel, respectiv în coborâre până
în satul Livezile de unde mai avem 3 kilometri până la mașină.
Foto 33. Coborâreee!
Ziua de astazi se arata mai buna dupa ce am vazut postarea voastra.
RăspundețiȘtergereMultumesc!
George