Track pasul Rotunda (cabana Croitor)- șaua Gaja- Ineuț: aici
Ca în fiecare an, cândva, în luna martie a avut loc tradiționala tabără de schi de tură din pasul Rotunda.
Îmi aduc aminte cum în iarna lui 2010 acea tură a reprezentat pentru mine prima ieșire cu noii colegi din CAR Cluj... Ulterior am revenit la ediția din 2012, pe schiuri , iar apoi am absentat în iarna lui 2013.
Foto 1. Din culmea Gagei spre trio-ul Roșu, Ineuț, Ineu
Iarna aceasta m-am alăturat din nou colegilor și vineri seara am luat-o înspre Pasul Rotunda via Cluj- Salva- Năsăud- Șant- Valea Mare- Pas Rotunda. Deși ultimii 14 kilometri de drum se desfășoară pe DN aceștia sunt neasfaltați și e nevoie de puțină atenție și îndemânare pentru a-i parcurge.
Ajungând în zonă după o perioadă destul de caldă pentru sfârșitul lunii februarie găsim drumul cu destul de puțina zăpadă. La capătul celor 14 km parcăm mașinile și continuăm vreme de 10-12 minute înspre Suhard pentru a ajunge la cazarea pe care o aveam la cabana Croitor.
Foto 2. Dimineața admirăm ceața de deasupra văii Bistriței
Foto 3. În urcare ușoară spre vf. Nichitaș- munții Rodnei
Sâmbătă la prima ora, adică 7, unii revenim în pas și de acolo continuăm înspre Rodnei pe schiuri de tură. Cerul e ușor înnorat însă ceața care nu a apucat să se ridice cu totul din valea Bistriței ne face să scoatem aparate din huse; în același timp afară e destul de cald și vântul nu adie deloc.
Foto 4. Valuri efemere
Foto 5. După vf. Nichitaș urcăm spre culmea Gajei
Foto 6. Călimanii sunt scăldați de soare - partea dreaptă a pozei
Foto 7. De pe culmea Gajei creasta încă e departe de noi...
Foto 8. dar se văd tot mai frumos vârfurile din creasta principală și culmea Pleșcuța- piciorul nordic al Ineului
Foto 9. După ce mai înaintăm o bucată de vreme suntem la doi pași de șaua Gajei
Foto 10. Din șaua Gajei schimbăm mijlocul de deplasare
Foto 12. Pe piciorul nordic al Ineuțului
Foto 13. Detaliu cu traseul spre Ineuț- 2222 m
Foto 14. Roșu e înfumurat
Vreme de aproape două ore mă bucur că vântul abia dacă adie și îmi aștept colegii până se întorc de pe vârf.
Foto 15. Secțiune abordată cu atenție
În șaua Gajei revenim pe schiuri și ne întoarcem spre poiana Rotundă urmând drumul de vară. Acesta pare interminabil și abia când ne apropiem destul de mult de vârful Nichitaș scoatem focile și ne bucurăm de coborâre. Temperaturile crescute și cerul înnorat complotă și până ajungem la cabana Croitor ne și plouă puțin.
Foto 16. La întoarcerea înspre cabană mărșăluim pe drumul aflat sub culmea Gajei și totodată traseul de vară de acces spre creasta principală a munților Rodnei
Duminică continuă să se încălzească, plafonul coboară și dimineața apare ceața. Printre valuri de ceață pornim toți cei care am venit în tabară, pe schiuri, înspre primul vârf din creasta Suhardului.
Pe vârful Cociorba scoatem focile și așteptăm în zadar un moment în care ceața să se ridice puțin. Până la urmă coborâm în șir indian în mai multe grupuri.
Foto 17. Într-unul dintre puținele momente cu vizibilitate vedem vf. Cociorbii, primul vârf din creasta Suhardului
Foto 18. Un brad singuratic ni se arată de după perdeaua de ceață
Foto 19. Pornim cu toții în plimbare pe schiuri
Zăpada e asemenătoare celei de primăvară și unora ne place, astfel că rămânem în zonă să mai facem câteva coborâri similare primeia. Pe la prânz închidem pârtia de pe vârful Cociorba și ne retragem în cabana, iar apoi ușor ne pregătim de plecare.
Foto 20. Până la următoarea tabară din pasul Rotunda nu ne rămâne decât să urmărim jocul norilor :)
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu