Bzzz, bzzz, bzzz! vibrează alarma telefonului... O opresc, ceasul arată 3:50. Mă uit pe fereastră, nu e prea întuneric, parcă ar fi un reflector aprins undeva în spatele cabanei. Dar e tot luna plină de aseară, se pare că nu a apus încă, am estimat greșit că va apune până dimineață. Cerul - aproape senin, dar stelele nu se prea disting, lumina e prea puternică. Aș putea să mă întorc în pat, dar decid să ies totuși afară, e o atmosferă plăcută pentru poze. Alin mă aude că mișun prin cameră, se uită și el pe fereastră, dar decide să doarmă în continuare.
Afară e cald, mai cald decât m-am așteptat, căci acum o săptămână în Parâng dăduse bruma (e drept, pe la 2200m altitudine, acum sunt doar la 1750). Pun trepiedul și trag câteva cadre. E liniște și pace, nici măcar nu adie vântul, doar niște câini se aud lătrând în depărtare. Și un cal care paște, păștea și aseară când am mers la culcare; e calul cu care fac aprovizionarea cei de la cabana Dochia (da, așa ajung alimentele la cabană!). Iar cățelușii de la cabană au chef de joacă, se tot învârt în jurul meu și lovesc picioarele trepiedului. Sunt mult mai energici decât în miezul zilei.
Foto 1. Sub clar de lună... parc-ar fi ziuă!
Foto 2. Se zăresc câteva stele
Se face aproape 5:00, apare și Dragoș. El continuă să strângă cadre pentru timelapse-ul la care lucrează. Între timp ne gândim de unde să surprindem răsăritul. Hotărâm de comun acord să ne mișcăm ușor spre Toaca și să ne oprim undeva pe traseu.
Foto 3. Se crapă de ziuă în fața cabanei Dochia
Foto 4. Luna tot n-a apus...
Ne însoțește și Carmina, trezită și ea cu noaptea-n cap. Ajungem la stația meteo, iar Dragoș își stabilește tabăra chiar în curtea ei. Îi place cum se vede lacul, e destul de mulțumit, n-are rost să continue ascensiunea. Noi însă nu ne oprim, urcăm mai departe și ajungem sus pe vârf.
Foto 5. Pregătirea pentru spectacol
Foto 6. Apare bila de foc
Foto 7. Și apoi dispare după un nor
Foto 8. Stânca Panaghia de sub vârful Toaca
Foto 9. Din jnepeniș
După răsărit, revenim încet-încet spre cabană, unde ne așteaptă micul dejun.
Urmează coborârea spre Durău, pe marcaj bandă roșie, pe la stația Meteo și pe sub vârful Toaca (ocolire pe versantul estic), apoi pe la cabana Fântânele.
Foto 10. Ocolașul Mare (1907 m), cel mai înalt vârf din masivul Ceahlău
Foto 11. Pe bandă roșie spre Durău
Pe la 10:00 pornim de la cabana Dochia și ne îndreptăm spre stația Meteo. Îl salutăm pe George, meteorologul de serviciu, după care începem coborârea pe sub stânca Panaghia.
Foto 12. Doar o parte a grupului, lângă stația meteo de sub Toaca (foto: Dragoș Asaftei)
În scurt timp ajungem la Cușma Dorobanțului și la zona denumită "La morminte" (amintind de soldații germani uciși aici în al II-lea Război Mondial).
Foto 13. Nu mai avem mult până-n Durău
Foto 14. Relaxare pentru minte, trup și suflet
Cabana Fântânele e singurul punct de pe acest traseu de unde se poate lua apă, de la grupul lor sanitar (ei captează un izvor din zonă). După cabana Fântânele se coboară prin pădure până în Durău pe o potecă în serpentine, amenajată pe o bună porțiune cu balustrade.
Traseul pare să fie mai ușor decât cel pe care am urcat, dar poate fi doar o impresie, căci acum coborâm și teoretic depunem mult mai puțin efort. Niște bețe de trekking n-ar strica la coborâre, mai ales dacă rucsacul e mai greu - genunchii ne-ar mulțumi.
În mai puțin de 3 ore de la pornire ajungem cu bine în Durău la hotelul Bistrița, unde suntem cazați.
Pe final, vă invit să vizionați (fullscreen!) filmulețul timelapse de 2 minute realizat de Dragoș cu mult efort:
Citește și prima zi: Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia - vârful Toaca.
5-11 septembrie 2014. Tot ce-a fost de văzut #priNeamt - ediția a III-a a celui mai important eveniment dedicat promovării în mediul online a unui județ din România. Află mai multe detalii pe http://goo.gl/Lw8mzy Organizator: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Parteneri principali: Autoritatea Națională pentru Turism, Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț, Hotel Bistrița din Durău, Blue Air și Autoboca Rent-a-car.
Doamne, ce tara frumoasa avem! Vai celor ce o defriseaza...
RăspundețiȘtergerePuține lucruri mai frumoase în România.
RăspundețiȘtergere