Bonus: Circuitul Dosul Secului efectuat de Adi (vezi mai jos)
Pe vremea în care căldările încă nu se lepădaseră cu totul de haina albă a iernii, m-am alăturat lui Marian şi celorlalţi într-o tură perpedes.
Un eventual traseu prin Trascău suna foarte bine căci parcă mi se făcuse dor de căsuţe, colibe, gospodării şi cătune izolate. Ca de fiecare dată în alegerea unui traseu contează câteva amănunte destul de importante; ar fi bine ca acesta să ne poarte prin locuri pe cât posibil noi, să vedem alte locuri eventual cunoscute din unghiuri diferite şi nu în ultimul rând traseul să fie circuit. Chiar dacă l-am vizitat în multe alte rânduri în drumeţii pe bocanci ori cu bicicleta, Trascăul încă are locuri care aşteaptă să fie descoperite.
Foto 2. Străjeri verzi
De acestă dată pornim spre satul Valea Uzei, aşa că la începutul traseului începem cu o urcare. De altfel, pe parcursul întregului circuit am avut parte de urcări şi coborâri multiple.
Foto 3. Căsuţă în Valea Uzei
Foto 4. Bisericuţă cu privelişti
Foto 5. Cuşmă apuseană
Foto 6. Vorbe de piatră
Foto 7. Pe dealuri uitate
Foto 8. Cine mai pofteşte?
Urcuşul pe care ne-am înscris în momentul în care am plecat de la maşini se continuă până în momentul în care ajungem în drumul Aiud - Mogoş - Bucium. Trasersându-l, ne aducem aminte de turele de bicicletă când am trecut pe aici, iar apoi începem să coborâm lin, pe un drum vechi spre cătunul Valea Inzelului.
Foto 9. Socoteli supravegheate
Foto 10. Primăvară colorată
Pentru ca licoarea să nu aibă vreun efect asupra noastră ne punem repede în mişcare şi, după ce trecem şi pe lângă bisericuţa acestui cătun, ne înscriem pe o nouă urcare. Drumuri vechi şi poteci înierbate ne vor răsplăti sus în deal cu privelişti şi panorame tare frumoase. Zărim în apropiere cătunul Olteni, iar în depărtare stâncării din Trascău: Piatra Butanului, Piatra Seciului.
Foto 11. Din Olteni spre Piatra Secuiului
Foto 12. Primăvară cât cuprinde
Foto 13. Anotimp nou, freză nouă
Foto 14. Spre altă piatră, cea a Butanului
Foto 15. Oglindă într-un pâlc de mesteceni
Foto 16. Car cu boi autentici
Foto 17. Livadă ce ne cheamă la o pauză
Foto 18. În ceas de seară ne lăsăm la vale
Foto 19. Bisericuţa din Râmeţ şi o parte din cheile Râmeţului
Foto 20. Traseul nostru
Adi completează:
În același timp și la mică distanță unii de alții, fără să bănuim asta, mă aflam și eu cu Claudia. Încă de la tura pe vf. Pleșii mi-am propus să ajung la Colțu Pleșii și vf. Butanului și chiar în sâmbăta asta i-a venit vremea.
Foto 21. Pietre din Trascău: Butanului, Secuiului, Cheile Vălișoarei
Înarmați cu trackul de la Acăsenii (tura Dosul Secului) și cu planul de a coborî din Florești direct în vale, am pornit la drum.
Din Poiana Aiudului am urcat cu mașina pe drumul pietruit (acceptabil) de pe firul apei până la Colțu Pleșii, unde am parcat și am început urcarea pe valea Drăgoiului pe La Bulz. (adică în sens invers parcurgerii de către Acăseni)
Foto 22. Căsuța cu păpădii
Foto 23. Piatra Secuiului
Foto 24. Melc pe șosea
Foto 25. Pitulice
Ajunși în culme, într-o șa aflată între dealurile Ursoaica și Secului, ne-am intersectat cu marcajul bandă roșie care vine dinspre Ardașcheia pe deasupra Bedeleului și merge spre cheile Mănăstirii. Am urmat marcajul până aproape de Florești. La primele case am întrebat localnicii despre o variantă de coborâre în Valea Inzelului și ne-au arătat o potecă care ne coboară frumos în vale. Ne-au recomandat să nu mergem pe culmea dealului Runc.
Foto 26. Rămas în picioare
Foto 27. Copac rănit
Foto 28. Moțăiala de după-amiaza
Pe vale am urmat drumul ce trece printre cabanele din Valea Făgetului și am revenit la mașină.
Foto 29. Codobatură de munte
Foto 30. Traseul al doilea :-)
faine locuri!
RăspundețiȘtergere