Întorși în țară după frumosul revelion în Zillertal, planurile pentru sezonul curent de schi constau în câteva weekenduri pe pârtiile din Ardeal și eventual un weekend prelungit în Slovacia. Vremea proastă (a se citi călduroasă) din ianuarie ne-a obligat să ne gândim serios dacă n-ar fi totuși mai bine să mergem încă o săptămână în locuri cu zăpadă mai multă.
M-am uitat un pic la stațiunile din Italia și la cele din Austria și am ales până la urmă Ischgl.
Foto 1. Ischgl
Ar fi fost imposibil să găsesc cazare la sfârșitul lui februarie (toată luna februarie și prima săptămână din martie e perioada cea mai aglomerată la schi în Austria și, implicit, scumpă), în prima jumătate a lui martie nu puteam noi să mergem, deci mi-a rămas să caut cazare pentru săptămâna 22-29 martie. Aveam emoții că temperaturile vor fi prea mari pentru schi, dar m-am mai liniștit când am văzut că Marius a fost la Ischgl în aprilie.
Am închiriat un apartament pentru 4 persoane în Kappl, la 7 km de Ischgl, Haus Michael, cu 374 euro + taxe (21 eur/pers => 84 euro/apartament/săptămână). Foarte simpatic și confortabil, un pic cam prea la stradă.
Ca să nu fim obosiți în prima zi de schi, am ales să facem drumul în două etape, cu pauză în Pochlarn, undeva după Viena (hotel Moser, 80 euro/camera cvadruplă cu mic dejun). Dimineața am fost însă matinali și am avut timp să facem un ocol prin Germania, pe la castelul Neuschwanstein. Din păcate, aglomerația de turiști a făcut să se termine biletele pentru vizitarea interiorului, dar exteriorul e destul de spectaculos.
Foto 2. Castelul Neuschwanstein
Foto 3. Castelul Hohenschwangau și împrejurimile
Sâmbătă după-masa am ajuns în Kappl, ne-am luat în primire apartamentul și am mers în Ischgl să luăm skipass-urile. Pentru skipass am plătit 257 euro/6 zile (*), probabil unul dintre cele mai scumpe skipass-uri din Austria. (pentru cei cazați chiar în Ischgl, există un skipass VIP cu vreo 30 euro mai ieftin)
Despre schi nu sunt multe de zis. 240 km de pârtii în 2 țări (Austria și Elveția), majoritatea roșii, dar suficiente albastre și negre.
Noi am prins o vreme incredibil de bună pentru sfârșitul lui martie: ninsoare puternică în prima zi și apoi frig în celelalte zile. Doar în ultima zi au fost la amiază peste 0 grade la 2300m altitudine, în rest doar temperaturi negative, aproape până în vale. În condițiile astea ar fi fost de mirare ca pârtiile să nu fie impecabile.
Au fost deschise 98% din pârtii. Am schiat pe 99% din ele (pe majoritatea de mai multe ori, logic), cred că am ratat doar ceva bucăți de pârtie unde erau variante de coborâre. Pârtii negre preferate: 4, 33+34. Pârtii roșii preferate: 7, 70, 76, 38, 40.
Foto 4. În prima zi am mers foarte, foarte frânat... ningea de nu vedeai la 2 metri în față
Foto 5. Din a doua zi, a început să se vadă albastrul cerului
Foto 6.
Foto 7. Intrarea pe pârtia 38 roșu
Foto 8. Freerideri în zona Piz Val Gronda
Foto 9. Băncuță de repaus în zona Salaas, Elveția (2456 m)
Foto 10. Încercare de freeride :-)
Foto 11. Pârtia 7 roșu, foarte aerisită
Foto 12. Panorama de pe vf. Palinkopf (2864); sesizați banda roșie din zăpadă, în colțul din stânga jos
(*) preț valabil în sezonul de vârf din iarna 2013/2014. În sezonul de vârf din iarna 2014/2015, skipass-ul costă 265.50 euro/6 zile.
În general nu îmi lipsește zăpada, însă pe munții 'tăi' arată chiar impresionant. - Alex
RăspundețiȘtergere