... sau, mai bine zis, pe două masive ale munților: Siriu și Penteleu.
Vine toamna?
Fiindcă tot eram în Poiana Stânei, am urcat la Tabla Buții să vedem Cimitirul Eroilor. (cruce roșie, 1 h dus, 3/4 h întors) Are priveliște frumoasă, spre Ciucaș.
Cimitirul Eroilor, Siriu
Apoi am hotarât să ne mutăm tabăra, ca să urcăm pe Penteleu. Vârful Penteleu. Defect de începători, fie vorba între noi: să alegi cel mai înalt vârf dintr-un masiv nu e întotdeauna cea mai bună idee, căci nu e neapărat cel mai interesant.
Am citit cu telefonul de aici și de aici, apoi am pornit spre Varlaam. Până în Varlaam drumul e asfaltat. Aici am găsit o hartă mare cu traseele posibile, însă după cum ne-am informat de la domnul Balaban, traseele nu sunt toate finalizate încă. Ce să zic, suntem obișnuiți cu inaugurări înainte de finalizare...
Am ales varianta simplă și bine marcată Gura Cernatu - vf. Penteleu (bandă roșie) tur-retur. 3 ore urcare prin pădure, 1 oră prin gol alpin.
Drumul forestier Varlaam-Gura Cernatu (6 km) e foarte bun, pregătit pentru asfaltare (probabil o să fie asfaltat până la Gura Milea). Vreo 2 km erau deja asfaltați!
Harta din Munții Noștri e cam veche și la scară cam mică. Avem mici probleme să găsim intrarea în traseu, dar ne descurcăm.
Informativ: după trecerea de casele de la Gura Milea, se trece podul peste Bâsca Mare (se trece pe malul stâng al văii). Imediat după pod, în dreapta se desprinde drumul forestier Viforâta, semnalizat cu un panou (pe care probabil că ar trebui să fie marcajul triunghi albastru - noi n-am văzut nicio urmă de marcaj triunghi albastru, cel puțin în zona intrării pe drum).
2-300 metri mai târziu, semnalizat între buruieni se vede intrarea în traseul bandă roșie, care urcă câteva minute prin pădure, apoi intră pe drum.
Dacă ați ajuns la podul de pe care începe drumul forestier Copăcelu (în intersecția în care este și un canton silvic măricel), ați mers prea departe, vă întoarceți 200 metri. Există chiar și un indicator cu bandă roșie care indică întoarcerea.
Dacă vreți să urcați pe drum de la bun început (sau dacă sunteți cu bicicleta, spre exemplu), atunci de la podul ”Copăcelu” mai mergeți cca. 10 min. și ajungeți la drumul forestier Cernatu, semnalizat printr-un panou. Pe drum, după alte 10-15 min. veți ajunge la marcajul bandă roșie, care urcă prin pădure.
Intrarea în traseul spre vf. Penteleu
Vremea a fost cam urâtă în timpul drumeției noastre. N-am zăbovit prea mult nici pe vârf, căci ploua și bătea vântul cu putere.
Munții Buzăului, încă împăduriți
La coborâre, la stâna pe lângă care trece traseul, am întâlnit cei mai hotărâți/agresivi câini ciobănești de când mergem pe munte. Unul dintre ei mi-a mușcat bețele de trekking! N-am reușit să trecem printre ei (ciobanul i-a chemat de la distanță, dar ei ori nu l-au auzit ori l-au ignorat). Ne-am retras și i-am ocolit.
Apoi, prin pădure, am pozat câțiva fluturași, ca să ne calmăm :-)
Înapoi în Gura Teghii, am vizitat Cheile Tigvei. La intrarea în Gura Teghii dinspre Varlaam, pârâul Tigva e primul pe stânga, în dreptul unei punți de lemn peste valea Bâsca. Nesemnalizat! Apoi, în 5 minute se ajunge în cheile Tigvei, care are niște formațiuni interesante, în genul Grădinii Zmeilor din Meseș. N-am poze, dar poate vă conving să mergeți și fără poze :-)
Ca bonus, am vizitat și Cascada Cașoca, din masivul Podu Calului. Dar asta așa, pantofărește, adică cu mașina până la cascadă.
Cascada Cașoca
P.S. Jur că am scris titlul postării înainte să știu că există o publicație săptămânală în Buzău care se numește chiar Scurt pe 2!
In Penteleu e fun cu bici bici. Si eu am fost in Peneteleu acum ....5 sau 6 ani si e un traseu monoton pana sus
RăspundețiȘtergereNo' vreau sa ajung si eu la cascada aia de ciocolata :) Pana acum am vazut doar un rau de ciocolata cu un debit de 3 ori mai mare decat cel obisnuit, dupa o furtuna. N-a fost amuzant, ne taia calea spre civilizatie :))
RăspundețiȘtergere