Vineri seara am ajuns în „complexul alpin” Râușor. Deși aveam cortul la noi, am ales să ne cazăm la pensiunea Sarah. Ce să zic... poate era mai bine să stăm la cort.
Dimineața, la răsărit, am pornit ușurel în tură. Planul era să urcăm pe cruce albastră până în șaua Ciurila de pe culmea Lolaia, să urcăm pe vf. Retezat și să revenim în Râușor pe valea Ștevia. Utilizând informațiile de aici.
Teoretic, ”Traseul curioșilor” se suprapune cu traseul marcat cu cruce albastră ce duce spre șaua Ștevia, așa că l-am urmat cu încredere. La doar 10 minute de Râușor, marcajul dispare miraculos, în pădure. Am urmat o potecă, am ieșit deasupra pârtiei. Pe harta Dimap, versiunea pe care o avem noi, apare un marcaj punct roșu care urcă pe deasupra pârtiei înspre Culmea Lolaia.
Găsim o potecă veche, ne strecurăm printre brazi, și dăm chiar și de niște marcaje foaaarte vechi (punct roșu). Tot între brazi, pe iarbă, găsim o lanternă frontală veche. Banda elastică e decolorată și deteriorată, semn că a stat minim o iarnă sub cerul liber. Apăs butonul, frontala pornește! (proprietarul poate să ne contacteze și i-o returnăm)
În cele din urmă depășim etajul brazilor, așa că nu mai avem nevoie de potecă.
Foto 1. Valea Stânișoara
Foto 2. Tufă de rhododendron
Foto 3. La înălțime
Foto 4. De la stânga spre dreapta: Vf. Peleaga - Curmătura Bucurei - Vf. Bucura
Foto 5. Pândind lacul Ștevia
Foto 6. Vine vara!
Ieșim în culme, iar priveliștea se deschide frumos. De aici avem marcaj bandă galbenă (traseul cabana Pietrele - culmea Lolaia - vf. Retezat)
În șaua Lolaia facem pauza de masă, apoi urcăm pe Retezat.
Panorama 1. Priveliștea de pe vf. Retezat (alegeți full-screen!)
Foto 7. Coborâm pe vâlcel?
Foto 8. Detaliu
Foto 9. Lacul Ștevia
La întoarcere, din șaua Lolaia urmăm traseul bandă roșie până în Râușor. Nu mai avem probleme cu orientarea, traseul e foarte frecventat. E traseul cel mai utilizat de turiștii cazați în Râușor. Turiștii antrenați urcă până pe Retezat, iar cei mai puțin antrenați se mulțumesc cu vizita la lacul Ștevia.
Pe traseu ne-am intersectat cu un salvamontist care însoțea un grup de turiști. Ne-a zis ca traseul marcat cu punct roșu e închis.
Duminică am părăsit Râușorul și ne-am oprit la Colț. Nu la magazinul de la colț, ci la Cetatea Colț și la Mănăstirea Colț.
Foto 10. Vf. Retezat, văzut de la Cetate
Foto 11. Fereastră
Foto 12. La bronzat
Foto 13. Pregătim socata!
Foto 14. În echilibru
Foto 15. Mănăstirea
Retezatul are multe poteci inchise sau abandonate. Cel mai rau imi pare de potecile marcate cu momai. Oricum v-ati descurcat.
RăspundețiȘtergereMa numesc Calin, sunt din Deva si in ultimii 2 ani am fost adeseori in Muntii Retezat. Lanterna frontala "Petzl" a fost pierduta in 29 octombrie 2011 cand am ratacit Traseul Curiosilor(cruce albastra) si am mers pe vechea carare (punct rosu), care a devenit tot mai putin vizibila pana s-a pierdut de tot. Dupa un urcus greoi pe zona nemarcata am ajuns aproape de Culmea Lolaia, cand am observat fermoarul rucsacului deschis. Mi-am dat seama ca am pierdut lanterna, nici macar nu era a mea, ci a proprietarului Cabanei "Trei Brazi" care a insistat sa o luam cu noi deoarece ziua era deja scurta si ne putea prinde intunericul. A doua zi am icercat sa refac traseul in incercarea de a gasi lanterna, dar dupa o ora jumatate de urcus m-am lasat pagubas. Lui Dan, proprietarul Cabanei "Trei Brazi" i-am cumparat ulterior alta lanterna , tot realizata de firma "Petzl". Cureaua lanternei pierdute era si atunci mai slaba. Remarcabil este faptul ca dupa o iarna asa de grea lanterna a functionat. O buna reclama pentru firma producatoare. Nu doresc recuperarea lanternei; mi s-a parut interesant de dezvaluit povestea lanternei. Daca mai doriti alte detalii va trimit adresa de mail: calinmaiorescu@yahoo.com
RăspundețiȘtergere@Calin: cand am scris, am sperat, dar n-am crezut ca o sa ajunga povestea la cel ce a pierdut frontala.
RăspundețiȘtergereCand o sa fiu tentat sa ma las de scris, o sa-mi aduc aminte de comentariul tau.
Multumesc!
peisajele sunt minunate,ma exista refugiile stevia si condor?
RăspundețiȘtergere