Foto: Marian Poară
Din cauza prognozei destul de sumbre ne tot gândim, răzgândim și într-un final glorios ne hotărâm să fugim de canicula din oraș chiar și numai pentru câteva ore. Parcurgerea unor chei prin apă se arată a fi alternativa cea mai bună.
Foto 1. Cheile Someșului Cald
Două telefoane pentru a vedea dacă există șanse să ajungem cât mai aproape de cheile Someșului Cald cu mașina din dotare și pornim către Padiș... la ora 12. Noroc că putem include Padișul în categoria munților de lângă noi. Aveam de parcurs 100 de km până la chei.
Cea mai mare parte sunt pe drum european, până în Huedin, apoi național (Huedin- Răchițele), județean (Răchițele- pas Prislop- Doda Pilii- IC Ponor) și forestier (IC Ponor- intrarea în cheile Someșului Cald, 8 km). Încă din centrul satului Răchițele ieșim de pe asflat. Știm că porțiunea spre Doda Pilii și apoi spre satul de vacanță IC Ponor a fost pregătită pentru asfaltare încă de acum câțiva ani. Aveam să constat că drumul e chiar decent, poate fi parcurs cu orice gen de mașină, dar necesită atenție pe unele porțiuni. Coborârea din pasul Prislop către micuțul sat Doda Pilii e de departe cea mai bună. Ajungem și în IC Ponor, iar în dreptul unui fost canton (situat pe dreapta) apare și drumul forestier pe care îl vizăm. Lung de 8 km, ne-ar lua către 2 ore, pe jos și oricum ne-am pornit târziu... așa că sperăm să ajungem cât mai departe cu mașina. Surprinzător... e un drum forestier chiar bun, doar pe la kilometrul 5, au fost vreo 2,3 porțiuni mai dificile. Considerând că am mers destul cu mașina restul de 3 km îi facem la pas... dar așa cum aveam să constatăm, puteam merge chiar până în poienița de la intrarea în chei.
Foto 3. Cheile Someșului Cald
Foto 4. Cheile Someșului Cald
Nu stăm pe gânduri, ne luăm sandalele și năvălim în apă...abia așteptam.
Mulți turiști se pare că au ales aceeași locație.. marea majoritate
sunt străini. Apa e numai bună, nu ne ia mult să ne obișnuim cu ea.
Foto 5. Cheile Someșului Cald
De cele mai multe ori apa e pana la genunchi, însă marmitele au grijă ca pe unele porțiuni să ne bună bețe-n roate (mi-au rezervat 2 alunecări în apă de toată frumusețea). Într-un singur loc apa a fost ceva mai mare, apropiindu-se de rucsac, dar vara asta a fost săracă în precipitații. Parcurgerea unor chei prin apă poate deveni foarte periculoasă în cazul în care în amonte se pornește o ploaie mare. Nu e nevoie de prea mult timp ca apa să se scurgă de pe versanți și să ajungă în chei. Nu e cazul acum, chiar dacă după toate prognozele existau ceva șanse în acest sens.
Foto 7. Cheile Someșului Cald
Foto 9. Cheile Someșului Cald
Foto 10. Cheile Someșului Cald
Când ajungem într-o zonă ce pare a marca sfârșitul porțiunii turistice a cheilor, consultăm harta și o luăm spre cetățile Rădesei. Poteca e vizibilă și în scurt timp se ajunge în marcajul punct roșu. Bâjbâim puțin, testând intrarea printr-un portal, iar apoi revenim la portalul care constituie intrarea principală în cetățile Rădesei.
Foto 11. Cheile Someșului Cald
Foto 12. Cetățile Rădesei
"Peştera are un portal înalt de peste 15 m şi lat de 7 m, de forma ogivală, în care intră pârâul Rădeasa. Aceasta are o galerie unică, de forma unui tunel lung de 212 m, cu săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat în tavanul peşterii până la suprafaţă. Cele cinci ferestre create de aceste hornuri, lasă să pătrundă în peşteră raze de lumină. În aval, tunelul se continuă cu un canion lung de circa 50 m şi foarte îngust."
Foto 13. Cetățile Rădesei
minunata zona! Felicitari pentru tura!!
RăspundețiȘtergereCe-o fi fost in capul meu anul trecut sa nu parcurgem cheile somesului cald prin apa si am mers pe deasupra, pe marcat... nu stiu...
RăspundețiȘtergereun motiv sa reveniti in Padis :)
RăspundețiȘtergere