10
Alina
17.8.10
2010-08-17T00:20:00+03:00
Banda Roșie
https://www.bandarosie.ro/2010/08/weekend-in-retezat-31-iulie-1-august.html
Weekend în Retezat (31 iulie - 1 august 2010)
De această dată Poiana Pelegii constituite punctul nostru de acces către lacul Bucura. La scurt timp după oprirea de la barajul Tomeasa, baraj situat pe lacul Gura Apei, bariera de la intrarea pe drumul forestier constituie intrarea în Parcul Naţional Retezat. După achitarea celor 5 lei/persoană şi 7 lei/maşină începe "distracţia": 20 km de drum forestier, despre care Adi ar fi auzit că ar fi cel mai bine întreţinut drum de această categorie din ţară. Este departe de a fi cel mai bun dar, în principiu, poate fi parcurs cu aproape orice tip de autovehicul. O oră şi ceva mai târziu ajungem în parcarea supra-aglomerată din apropierea Poienii Pelegii, unde găsim cu greu un loc de parcare.
Traseul până în căldarea Bucurei este marcat cu cruce roşie şi cu bandă albastră (ce continuă apoi până la cabana Pietrele prin Curmătura Bucurei şi valea Pietrele). Aglomeraţia de jos din parcare e oarecum întemeiată ţinând cont că, după doar o oră jumătate de mers pe jos, oricine poate ajunge la 2000 de m. Apariţia lacului Slăveiului, la baza crestei cu acelaşi nume, ne dă certitudinea că suntem foarte aproape de Bucura.
Găsim două locuri pentru campat care să ne convină şi ne întindem corturile. Vremea e foarte plăcută în comparaţie cu căldura din vale; în timp ce Cristina, Alex şi Adi aleg să lenevească la gura cortului, eu şi Claudia pornim către vf. Judele.
Cum Retezatul are familii întregi de marmote în dreptul salbei de lacuri cu nume de fete, îşi fac apariţia pe bolovani vreo 3 exemplare. Curioase din fire, ne observă, fug, se ascund, revin, iar apoi stau la pozat fără nici o reţinere.
Sus, pe vârf, observăm că peste căldarea Bucurei s-a lăsat ceaţa, aşa că nu zăbovim mult. La revenirea în şa norii se ridică cu viteză către creastă şi asistăm la apariţia aşa-numitului fenomen "Spectrul din Broken". Datorită soarelui care străluceşte din spate, umbrele ne sunt proiectate în centrul unui cerc al cărui contur este reprezentat în culorile curcubeului.
Noaptea abia dacă adie vântul, însă prognoza se adevereşte şi de pe la 4 până la 8 dimineaţa plouă. Lenevim cât lenevim prin sacii de dormit, iar înainte de 10 pornim către Peleaga, lăsând corturile şi restul de echipament în grija Cristinei şi a lui Alex. Ieşiti pe creastă are loc "ora" de geografie şi orientare: în zare identificăm platforma Borăscu, vf. Gugu, creasta Oslei din Vâlcan, Piatra Iorgovanului şi muchia Piule-Pleşa din Retezatul Mic şi vf. Păpuşa în imediata noastră apropiere.
În acea dimineaţă eram probabil primii ajunşi pe vf. Peleaga, amintindu-ne cu această ocazie că în turele precedente era multă lume prin zonă.
Continuăm traseul nostru pe marcaj bandă roşie cu gândul de a face un mic circuit înainte de a coborî la lac. Îi râmânem fideli până înainte de urcarea pe vf. Curmătura Bucurei, când o turmă de capre negre ne atrage atenţia în vale. "Scopul scuză mijloacele", aşa că pentru câteva close-up-uri abordăm o varintă de coborâre mai puţin ortodoxă, aceasta neînscriindu-se printre lucrurile permise într-un parc naţional precum Retezatul.
Reveniţi în tabără, ne strângem lucrurile şi coborâm către Poiana Pelegii.
La Orăştie ajungem lihniţi de foame, numai bine pentru a încerca mult-lăudata mâncare de la Şura; iar cu burţile pline parcă nici drumul de Cluj nu mai pare aşa lung.
Comentează folosind contul Facebook:
Pagina de pornire
Vrei să primești turele noastre pe e-mail?
Cumpără de pe emag folosind și emag va redirecționa o mică parte din încasări spre Banda Roșie.
Foarte frumoase imagini!felicitari!
RăspundețiȘtergereAti avut noroc sa va intalniti cu acest fenomen "Spectrul din Broken".Frumoase fotografii!
RăspundețiȘtergeresuperb, care e ruta pe care aţi mers dinspre Cluj până aţi ajuns?
RăspundețiȘtergereCluj -> Gilau -> Turda -> Alba Iulia -> Simeria -> Hateg -> dreapta spre Caransebes -> dupa cca. 20 km (inainte de Sarmizegetusa) se face stanga la intersectia spre Gura Zlata (este un indicator mare si portocaliu cu Parcul National Retezat) -> apoi se urmaresc indicatoarele spre Cabana Rotunda
RăspundețiȘtergeremerci Adi
RăspundețiȘtergerecu placere, Anonim!
RăspundețiȘtergereCe pofta mi s-a facut de Retezat. Din pacate din Bucuresti e aproape imposibil de ajungi la un weekend, distanta de 10 ore de mers e prea mare.
RăspundețiȘtergereServus Clau&Adi!
RăspundețiȘtergeresunt Kinga, azi mi-a trimis Zoli linkul asta. Wow, felicitari, nici nu stiam, ca sunteti turisti asa de pasionati. Pozele sunt foarte faine. V-am facut reclama pe blogul meu :P. Dar eu scriu in maghiara deocamdata :). Numai bine si sa ne auzim cat mai curand.
Szia, Kinga!
RăspundețiȘtergereUrat din partea lui Zoli ca ti-a ascuns aspectul asta despre noi :P
Multumim pentru reclama si iti dorim succes cu blogul tau! Sa pui poze de pe unde ati fost, si cu textul ne-om descurca noi cumva cu Google Translate :)
Frumoase pozele. Nr 15 este pe placul meu :D
RăspundețiȘtergereSi cele cu marmote, pe care eu inca nu am reusit sa le prind, de atata timp de cand ies pe munte...
(motiv sa mai merg, pe langa multe altele !)
Frumos.