de ALINA
Prima zi
Luăm din Cluj trenul foametei, dis de dimineaţă (ora 5.12) şi coborâm abia în Simeria. În minunata gară avem de aşteptat aproape două ore până la personalul pentru care destinaţia noastră e halta Ohaba de sub Piatră.
Evident că din tren nu coborâm numai noi (Anca, Ovidiu, Radu şi cu mine) ci şi alte persoane cu rucsaci în spate. Nici că am apucat să ne numărăm că şi suntem întrebaţi dacă vrem să mergem spre Cârnic pentru 10 lei/persoană, un preţ relativ ok, în comparaţie de cel pe care îl practică concurenţa 15 lei de căciulă, şi asta pentru maxim 16 km.
În jur de 12.15 ne punem în mişcare, cu rucsaci destul de grei în spate. Pe drumul forestier o iau în faţă alături de Radu, dorind să ajungem cât mai repede la intersecţia cu poteca ce merge prin pădure până la cabana Genţiana. După 50 de minute ajungem la începutul traseului cu marcaj triunghi albastru, ne furişăm la umbra unui copac, şi ne aşteptăm colegii de tură.Umătorul popas îl facem la Genţiana, urmând ca de acolo până în Curmătura Bucurei să mergem fără pauze.
Coborând din curmătură, apropiindu-ne tot mai mult de lacul Bucura, ne dăm seama de aglomeraţia de corturi din zona de campare. Erau exagerat de multi străini: cehi, slovaci, polonezi, maghiari şi germani. Avem totuşi noroc şi ne găsim un loc amenajat cu pietre.
Foto 2. Refugiul Salvamont
A doua zi
Târziu, adică undeva după ora 11, ne mobilizăm şi ne pornim spre vârful Judele (2398 m). Până în şaua Judele marcajul ne îndrumă când pe potecă, prin iarbă, când pe bolovani, oferindu-ne mai tot timpul o privelişte asupra numeroaselor lacuri glaciare din vale: Bucura, Lia, Ana, Viorica, Florica, Tăul Porţii şi Tăul Agăţat.
Foto 3. The girls from Retezat!
Până în şaua Judele am urmat traseul punct roşu ce pleacă de la Bucura, pentru mai puţin de 2 h iar apoi, până pe vârf, un traseu marcat cu momâi. La coborâre de pe Judele am ales o variantă directă, cu porţiuni pe care tuturor, cu siguranţă, ni s-au înmuiat genunchii. În cele din urmă ne-am regrupat undeva la mijlocul ultimului urcuş ce duce spre şaua Judele, de unde am început coborârea spre lacul Bucura.
Foto 4. Către Judele
Nu după mult timp ne-am întâlnit cu Claudiu şi grupul lui. Radu mai cu chef de ducă, respectiv de a mai urca încă o dată până în şaua Judele, li s-a alăturat făcând următorul traseu: şaua Judele- lacul Zănoaga- culmea Slăveiului- lacul Bucura.
Reveniţi în tabăra de bază Anca şi Ovidiu rămân pe la corturi, doar eu ce mai fac o plimbare până la cabina telefonică din Curmatură, pentru a suna acasă.
Foto 6. Judele la apus
A treia zi
Aveam două variante: fie să ne alăturăm lui Claudiu care intenţiona să facă traseul: lacul Bucura- vf. Peleaga- vf. Păpuşa- şaua Plaiului Mic- lacul Bucura fie să ne pornim aproximativ pe acelaşi traseu Anca, Ovidiu şi cu mine. Cum la ora 8, când s-a plecat pe primul traseu noi încă eram în sacii de dormit ne-am pornit ca şi în ziua precedentă, ceva mai târziu. Urmând sfatul primit de la salvamontişti, Anca rămâne la cort, iar Ovidiu şi cu mine pornim spre Peleaga.
Foto 7. Tăurile din valea Rea
Foto 8. Retezatul văzut de pe Peleaga
Pentru a nu coborî pe unde am urcat, de pe vârf urmăm banda roşie către vârful Custura Bucurei (2370 m).
Foto 9. Pe Peleaga
După primele serpentine din curmătura Bucurei spre lac, poposim pentru câteva poze cu marmotele din zonă.
Foto 11. Marmotă (foto Dan Ovidiu Sim)
Cum ajungem la corturi începem să se audă tunete în depărtare, iar Peleaga şi Bucura 1 rămân în nori pentru restul zilei. Tunetele îi surprind pe restul (grupul lui Claudiu) la urcarea pe Peleaga dinspre valea Rea. Chiar dacă nu şi-au urmat planul iniţial au făcut un traseu foarte frumos: lacul Bucura- vf. Peleaga- vf. Păpuşa- Porţile Închise- lacul Galeş- valea Rea- vf. Peleaga- lacul Bucura.
A patra zi
Din nou două alternative: lacul Bucura- şaua Judele- lacul Zănoaga- La Crucea Trăznitului- lacul Bucura sau să mergem către vârful Retezat (lacul Bucura- vf. Bucura 1- şaua Retezat- vf. Retezat şi retur). După atâta somn , suntem ceva mai matinali şi la ora 9, eu şi Radu suntem gata. Din celălat grup doar Ana Maria şi Stelian sunt pregătiţi, restul dorm, inclusiv Claudiu. Îl trezim şi fără să mai stea pe gânduri ne însoţeşte. Ajungem în şaua Judele în mai puţin de o oră şi jumătate, presaţi oarecum de norii ameninţători, facem o pauză şi ne îndreptăm către lacul Zănoaga.
Vremea arată din ce in ce mai rău aşa că sprintăm pentru a ajunge cât mai rapid în şaua Judele şi de acolo la corturi.
A cincea zi
Ne trezim, ne facem rucsacii, ne luăm rămas bun de la Claudiu şi grupul său şi pornim spre Cârnic, coborând tot pe unde am urcat şi în prima zi.
Pentru că până la microbuzul care trebuia să vină după noi mai aveam destul timp mâncăm ceva cald chiar în poiană. În Ohaba ne loveşte o căldură toridă însă alegem să stăm lângă fosta clădire a CFR-ului până vine trenul. În gara din Simeria am mai avut încă vreo 40 de minute de aşteptare + 15 minute de întâziere până la acceleratul care ne-a adus acasă.
P.S. (de Adi): Mulţumim din nou, pe această cale, societăţii CFR Călători că ne oferă posibilitatea vizitării detaliate a gării din Simeria! Asta în condiţiile în care acum 2 ani, diferenţa între "Foame" şi personalul de Petroşani era de numai 15 minute.
"La 7:35 eram în Simeria, iar personalul de navetişti înspre Petroşani pleca la 7:50" (Banda Roşie, "4 zile în Retezat (9-12 august 2007)")
Sincere felicitari si un pic de invidie pentru aceasta tura extrem de frumoasa.
RăspundețiȘtergereuau! ce poze,ce minunatii,ce privelisti,ce....,nu am cuvinte,sa fie,oare,tara noastra? Cu pozele acestea ar trebui facute,'reclama turismului romanesc'.Imi place foarte mult ceea ce am vazut,iar acea poza cu Valea Pietrele,este profund miscatoare,as fi dorit sa o am ca si tablou,in camera mea.Minunat,super,fantastic.Sunteti minunati!!!
RăspundețiȘtergereAm văzut prin pozele voastre părţi din Retezat pe care noi le-am prins în ceaţă anul acesta, imediat după ce aţi terminat voi tura: într-adevăr muntele acesta este un superlativ!
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru timpul senin, pentru traseele făcute şi pentru marmotele surprinse: am o restanţă cu Retezatul căci nu ne-a arătat niciuna. Cred că pentru a ne face să revenim la el!
Foarte frumos!
RăspundețiȘtergere