Ce ziceţi: care e etimologia numelui localităţii Groşii Ţibleşului, în contextul în care satele învecinate sunt Larga şi Strâmba?
Apropo de etimologii, ştiaţi că Ţibleş vine de la cuvântul latin Cipele care înseamnă "marea mamă a tuturor zeilor"?
E primăvară? E aprilie? E Ţibleş! La 9:30 ajungeam la "cabana" Ocolului Silvic şi ne îmbocănţeam rapid de plecare. Surpriza plăcută a fost calitatea drumului Groşii Ţibleşului - cabana silvică, neschimbată faţă de anul trecut, deşi iarna a fost grea şi TAF-urile active toată toamna.
Fără grabă (mai mult sau mai puţin voit), după o oră ajungem la mină iar de acolo, în alte două ore la Refugiul Arcer. Facem pauze dese, urcăm uşor, respirăm aerul cald de primăvară şi ne bucurăm de liniştea Ţibleşului. Vizibilitatea spre sud şi vest e restrânsă (abia vedem silueta munţilor Lăpuşului, de Gutâi nici nu poate fi vorba), aşa că urcăm cu speranţa că de sus vom vedea Rodnei şi Maramureşului (spre nord şi est).
La refugiu, altă surpriză: TURIŞTI! Adică ok, turişti, că e munte, dar ce turişti vin în Ţibleş? Două fete şi doi băieţi veniţi de vineri seara, cu un Cielo cu număr de Sibiu (pe lângă care am trecut pe drumul forestier). Schiori şi plachişti de felul lor, urcau pe jos (sau pe schiuri, cu pieile de focă ataşate) şi coborau pe văile sudice încă înzăpezite serios.
De la refugiu, urcăm pe marcaj punct albastru - dar, mai bine zis, pe urmele lor (mulţumim!) - până pe vârful Arcer, unde ajungem pe la 14:30 (pe sistemul "Pauzele lungi şi dese / Cheia marilor succese"). Aici ni se deschide o frumoasă panoramă a munţilor Maramureşului şi Rodnei, cum speram să vedem încă de acasă.
Foto 11. Creasta munţilor Rodnei (versiunea corectată a schemei precedente) - click pe poză pentru mărire. Dezacordurile argumentate sunt binevenite!
Parcurgem rapid porţiunea de creastă până pe vârful Ţibleş, de unde coborâm pe prima vale vestică de pe piciorul ce duce spre Ouşor. În valea principală (a Bradului) reîntâlnim marcajul bandă albastră, care ne duce pe sub cascadă înapoi la refugiu.
De la refugiu in 2 ore şi ceva suntem înapoi la Ocolul Silvic, pe acelaşi drum pe care am şi urcat.
Pe final, hai să ne bucurăm de primăvară:
P.S.: Auzit-aţi dumneavoastră, dragii noştri cititori, de Mişcarea religioasă de pe Muntele Ţibleş? Nu? Nici noi. Vă invit să citiţi o istorie interesantă a acesteia - aici.
Foarte frumoasa tura ati facut!
RăspundețiȘtergereSplendid!
RăspundețiȘtergeredeosebit!bravo,superba tura!
RăspundețiȘtergereMulţumim!
RăspundețiȘtergereVezi ca inca n-ai fost pe Rainer:P , si iti propun sa nu ne odihnim. Ziceai ca la primavara revenim in forta . So...
RăspundețiȘtergereExcelente pozele cu ingemanarea iarna / primavara!
RăspundețiȘtergereNu am ajuns niciodata...Sint foarte frumoase locurile.
RăspundețiȘtergereMai multe poze din tura: http://picasaweb.google.com/alinaucirja/Tibles05042009?authkey=Gv1sRgCJ_m0MXYhZ-hMQ#
RăspundețiȘtergereSalut,
RăspundețiȘtergereCât a durat traseul?
Mulţumesc,
Dan,
Târgu-Mureş
Salut, as zice cam 8 ore.
ȘtergereLaptelui Mare indicat pe harta e defapt tot Puzdra (varf dublu) pt ca Negoiasa vazuta de pe Tibles e in dreapta de vf Cormaia (sursa: peakfinder.org). Distanta dintre Puzdra si Laptelui e oricum mai mare. Negoiasa Mare indicata in imagine e defapt Laptelui.
RăspundețiȘtergereFaina tura :)