Foto: Alina
Așa cum spuneam în relatarea precentă, în weekendul (20-21 aprilie) m-am hotărât să mă împart între bicicletă și ski. Astfel că sâmbătă, în prima zi liberă mă alătur trupei dornică de pedalat, iar duminică mă bucur că mai găsesc amatori de mers către zăpadă.
Destinația o știam, de ceva vreme: munții Rodnei, zona căldării Știol, probabil și căldarea Cailor.
Foto 1. Fetele la putere
Trupa care avea să se contureze în ultimul moment avea să fie o premieră, în sensul că duminică în jurul orei 6, 5 gagici pornim spre complexul turistic Borșa, Maramureș.
Foto 2. Plăci, skiuri late, fete... de toate
Zăpada o intersectăm pentru prima dată vizual, în pasul Șetref, când spre vest se arată trapezul Tibleșului; pare să aibă încă suficientă zăpadă. La scurt timp se zărește cel mai înalt vârf al Carpaților Orientali, Pietrosu, apoi vecinii lui și rând pe rând alte vârfuri din Rodnei, în lungul și răul drum de la Moisei către complexul turistic Borșa.
Ziua de duminică coincide cu ultima zi a evenimentului pomenit mai sus, însă ușor, ușor, lumea începe și apare la standul de închiat skiuri și plăci de snowboard.
Atmosfera pare să fie destul de faină, iar fețele bronzate pe care le vedem sunt dovezi clare că a fost vremea foarte bună vineri și sâmbătă,... parcă îmi pare puțin rău că nu am venit măcar de ieri...
Ne echipăm rapid și mergem să vedem care-i treaba la telescaun, chiar dacă politica celor de aici îmi e cunoscută de mai demult. Nu avem încotro și ne punem pe așteptat, sperăm ca restul lumii să se mobilizeze cât mai repede.
După mai bine de o jumătate de oră ne îmbarcăm în telescaunul ce ne duce spre zăpadă, nu avea nici un sens să o luăm la pas pe sub el (să tot fie vreo 600 de m de diferență până sus la stația de coborâre).
Foto 3. Brânduşe prrintre peticile de zăpadă
Foto 4. Forfota dimineţii, cota 1400, munţii Rodnei
Foto 5. Pentru câţiva metri mergem pe skiuri printre brânduşe
Foto 6. Vârful Gărgălău şi căldarea Ştiol
Ne urăm reciproc, spor și cu mult entuziasm pornim la deal, pe skiuri. Zig-zaguri pe pârtie și în scurt timp suntem la 1600 m. Nu se pune la îndoială ca avem mult mai mare spor decât cei ce-și cară skiurile/ plăcile în spate. Adriana e în față, apoi eu și Raluca.
Vremea pare destul de bună, vizibilitate e, doar că cerul de ușor acoperit de nori.
Foto 7. Spre piciorul Muşceta
Foto 8. Spre zăpadă
Foto 9. Un cort sub stâna Ştiol
Foto 10. Fete hotărâte
Foto 11. Urcare pe foci şi la tricou
Foto 12. Salvamontul e cu noi, momentan
În capătul pantei facem o pauză de ceva dulce, iar apoi pornim spre creastă. O dată ce ne-am apropiat de căldarea Știol, dar și de cea a Cailor, diverse variante încep să apară-n minte, doar să fim înstare să urcăm după fiecare coborâre.
Foto 13. Se arată creasta...
Foto 14. Unii îşi vor da drumul de aici, de pe Muşceta
Foto 15. Gărgălăul pe fundal
Foto 16. Skiuri gata să zboare la deal
Foto 17. Frumos mai e!
Vântul bate ușor, soarele se mai zărește printre nori, însă cu puțin timp înainte de a dovedi ultima parte a urcușului pe Gărgălău, norii se adună și mai mul, începe și fulguiește puțin. Primul gând e să nu cumva să vină ceața, avem gps, însă nu prea ne vom mai putea bucura de ski. Trece cu bine și această fereastră de vreme puțin mai închisă, nu avem noroc să vedem creasta până către Ineu, însă vedem vecinii Gărgălăului.
Foto 18. Pe bulevardul din creastă
Foto 19. Semnele iernii, la început de primăvară
Foto 20. Înaintăm cu spor
Pârtia fiecăruia pare să fie perfectă. În curând vom ține ușor dreapta pentru a intra în căldarea Știol. Zăpada din această perioadă, din punctul meu de vedere, e a doua după pulvăr ca și calitate. Ușor udă, însă nici vorbă să ne încetinească vreo clipă.
Foto 21.În spate de văd virajele noastre
Foto 22. Creasta spre vest
Trecem pe lângă o curgere de zăpadă nu foarte veche, pare să fie o bucată de cornișă căzută... și apoi punem focile la dotarie. Renunțăm a reveni în piciorul Muscetei, zăpada pare destul de stabilă să ne permită să facem niște zig-zaguri, pe curbă de nivel spre creastă. Ieșim undeva în zona șeii Gărgălău.
Foto 23. Pauză de privit
Nu mai mai satur să privesc vârfurile din jur, vremea și zăpada par perfect pentru o tură de parcurgere a crestei pe skiuri.
Foto 24. Spre est- vf. Gărgălău, de unde am venit
Foto 25. "Buhăeștii" (Buhăescu Mic și Buhăescu Mare)
Dacă din șaua Gărgălău înspre est a fost bulevard, în partea opusă, sunt și câteva porțiuni destul de înguste, iar în șaua de unde vom începe coborârea (înainte de Râpa Piatra Rea) e loc doar pentru câțiva oameni.
Înainte de coborî mâncăm câte puțin. Apar și niște băieți cu plăcile de snowboard.... hmm... cu siguranță dacă aș avea-o pe a mea m-aș descurca mult mai bine decât pe skiuri, pe panta ce urmează, dar să vedem cum o să fie . Frică de panta nu îmi este, sper să mă descurc cu virajele, căci nu skiez de nici un an jumătate.
Adriana, Raluca sunt gata, așa că plecăm. În fundul căldării sunt ceva spectatori.
Foto 26. Pe aici vom coborî
Foto 27. Panta și niște cornișe
Foto 28. Din șau din dreapta ne-am dat drumul
Foto 29. Căldarea Cailor
Foto 30. Gata?
Ca în multe cazuri, spre după amiază vremea s-a îndreptat și acum, soarele iese. Gărgălăul și căldarea Știol, nu încetează să-mi facă cu ochiul, însă sezonul viitor îmi propun să ajung mai des pe aici.
Foto 31. După amiaza se arată cu adevărat soarele
Foto 32. Profităm de fiecare fâșie de zăpadă
Foto 33. O teleportare pe acel vârf aș dori!
Acum, o ultimă coborâre, până acolo unde se termină zăpada . Nu ne grăbim deloc, zăbovim pe viraje, pe clătit ochii și poze.
Priveliştea din poiana Ştiol
La telescaun începe să apară tot mai multă lume, semn că sfârșitul zilei de ski e aproape... Ne reîntâlnim cu Laura și Iulia, mai povestim cu unii și alții, iar apoi ne urcăm în telescaun.
Încet dar sigur pornim la drum... revedem creasta, apoi o parte din munții Maramureșului, facem o pauză de masă la Popasul Haiducilor, de la Fiad și undeva la miezul nopții ajungem în Cluj.
Spre vf. Pietrosu şi căldarea Iezer
După această zi, dorința de a reveni la zăpadă e și mai mare! așa că o să vă mai arăt niște poze cu zăpada prinsă la sfârșit de aprilie.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu